Jak na křišťálově čistou vodu v bazénu: užitečné rady a tipy

Léto je stále v plném proudu a není nic lepšího než si užívat příjemného osvěžení ve vlastním bazénu. Aby bylo koupání co nejpříjemnější, je důležité věnovat správnou péči bazénové vodě. V tomto článku vám poradíme, jak na to.

křiťálově čistá voda (1)

 

1. Začněte výběrem technologie

Základním stavebním kamenem pro čistou a zdravotně nezávadnou bazénovou vodu je výběr bazénové technologie.

Bijícím srdcem každého bazénu je filtrace. Za nás doporučujeme pískové filtrace, které představují jednu z nejefektivnějších a nejspolehlivějších metod čištění bazénové vody. Při výběru filtrace se zaměřte na její výkon, filtrační jednotka by měla přefiltrovat celý bazén během max. 6 až 7 hodin.

Dalším velmi důležitým prvkem je UV lampa, která, díky ultrafialovému záření o vlnové délce 253,7 nm, odstraňuje bakterie, řasy, viry, plísně a parazity, což zásadně přispívá k udržení čisté vody v bazénu. Navíc díky UV lampě můžete snížit dávkování chemie až o 80 %.

Pro pohodlnou údržbu si pořiďte bazénový robotický vysavač COSMY od BWT, který je praktický, chytře navržený, uživatelsky příjemný a snadno se ovládá. Vybírejte podle velikosti vašeho bazénu a podle funkcí a vlastností, které potřebujete. Všechny důležité technické parametry jsme pro vás sepsali do článku NOVINKA: Robotické vysavače BWT COSMY v našem blogu.

 

2. Pravidelně kontrolujte a upravujte pH

Hodnota pH je jedním z nejdůležitějších parametrů, který byste měli v bazénové vodě pravidelně sledovat a upravovat. Pro nejlepší výsledky doporučujeme udržovat hodnotu pH v rozmezí mezi 7,2 až 7,6.

V České republice se setkáváme spíše s tvrdou vodou, která má přirozeně vyšší pH, a které se může dále navyšovat například aplikací chlóru. Je tedy velmi pravděpodobné, pokud máte doma tvrdou vodu, že budete muset pH spíše snižovat.

Rozhodně tento klíčový ukazatel kvality bazénové vody nepodceňujte. Některé druhy chemie mohou být při nesprávné hodnotě pH naprosto neúčinné. Navíc voda s vysokým pH může způsobovat vznik usazenin a dráždit oči, pokožku a vlasy.

Chcete se dozvědět, jak si můžete hodnotu pH zkontrolovat a jakým způsobem ji upravovat? Přečtěte si náš článek  Správná hodnota pH – klíčový faktor při údržbě bazénové vody v našem blogu.

 

3. Dodržujte preventivní opatření

Snažte se omezit množství nečistot, které se dostanou do bazénové vody. Uvidíte, že si díky tomu ušetříte spoustu práce při následné údržbě bazénu.

Za prvé bazén zakrývejte vždy, když se nekoupete. Pro hlavní koupací sezónu zvolte solární plachtu, která, kromě ochrany, bazénovou vodu i ohřívá. Pro snadnější manipulaci si pořiďte naviják solární plachty. Mimo sezónu nebo v případě špatného počasí či dovolené sáhněte po odolnější krycí plachtě, kterou můžete bez obav použít i pro zazimování bazénu.

Za druhé se vždy před vstupem do bazénu osprchujte. Ideálním pomocníkem vám v tom bude solárně vyhřívaná sprcha pro venkovní použití. Věděli jste, že plavci na sobě mohou do vody zanést velké množství nečistot (jako je například pot, písek, prach, tráva), které mohou způsobit růst a množení řas?

  

4. Používejte kvalitní bazénovou chemii

Na našem e-shopu můžete vybírat ze široké nabídky bazénové chemie od italského výrobce, která zahrnuje chlorovou i bezchlorovou chemii, algicidy proti řasám, pH regulátory, vločkovače, zazimovací přípravky a mnoho dalšího.

Při dávkování se řiďte pokyny výrobce. U bazénové chemie rozhodně neplatí, že čím víc, tím líp a předávkování může v konečném důsledku způsobit více problémů než užitku. Chcete-li si dávkování chemie usnadnit vybavte váš bazén automatickým dávkovačem chemie, který nejenže monitoruje stav vody ve vašem bazénu, ale také ji automaticky upravuje podle vašich preferencí. Jaké mají dávkovače chemie funkce a jak si vybrat vám radíme v článku Automatické dávkovače chemie: čistá voda bez starostí v našem blogu.

Nevíte si rady s výběrem bazénové chemie? Prostudujte si našeho Průvodce bazénovou chemií na našem blogu. Budete-li mít i tak další otázky, neváhejte se obrátit na naši zákaznickou podporu na tel.: 607 015 212 nebo na info@swimi.cz. Jsme tu pro vás a rádi vám poradíme.

 

křišťál (2)