Vše, co byste měli vědět o slané vodě v bazénu

Slaná voda v bazénu s sebou přináší mnoho výhod. Je vhodná pro alergiky i malé děti, protože nedráždí pokožku, oči ani sliznice. Samotná údržba slané bazénové vody je šetrnější k životnímu prostředí, protože v porovnání se sladkou vodou spotřebujete výrazně méně bazénové chemie, a provozní náklady jsou díky menší spotřebě chemie také nižší.

Na druhou stranu je nutné počítat s vyšší počáteční investicí na bazénovou technologii, která se ale určitě vyplatí. V základním režimu vám bude stačit samotný solinátor, ale jeho výkon budete muset hlídat a upravovat ručně. Pro maximální komfort a téměř bezstarostný provoz svěřte regulaci solinátoru moderním technologiím, pomůže vám s tím speciální dávkovač chemie. A v neposlední řadě si při přechodu na slanou vodu dejte pozor na všechny kovové prvky (bazénové schůdky, uv lampy, tepelná čerpadla…). Pokud toto příslušenství nevyměníte a nepřizpůsobíte slané vodě (při slané bazénové vodě můžete použít například tepelné čerpadlo s titanovým výměníkem) připravte se na to, že může začít korodovat. 

Tento trend slané bazénové vody s sebou přináší množící se dotazy našich zákazníků právě na toto téma. Je možné mít v bazénech Technypools slanou vodu? Co všechno budu potřebovat? Jak a kdy se dávkuje sůl? Jsou i další způsoby pro úpravu bazénové vody, které jsou šetrné pro citlivou pokožku?

Pro snadnější nakupování na našem e-shopu jsme pro vás sepsali odpovědi na vaše nejčastější dotazy do tohoto článku. Vše tak naleznete na jednom místě a můžete se k tomu kdykoliv vrátit. Pojďme se na to společně podívat.

Vše, co byste měli vědět o slané vodě v bazénu

 

Je možné mít v bazénech Technypools slanou vodu?

Ano, ve všech nadzemních bazénech Technypools můžete mít slanou vodu. Uvažujete-li o koupi bazénu, doporučujeme zakoupit cenově zvýhodněný bazénový set, který filtraci a další základní příslušenství již zahrnuje. 

 

Vše, co byste měli vědět o slané vodě v bazénu

Co všechno budete potřebovat?

Pokud chcete mít v bazénu slanou vodu, budete k základní výbavě obsažené v bazénovém setu potřebovat ještě následující příslušenství: 

BWT Elektrolyzér - Výkonné bazénové solinátory určené pro úpravu slané vody v bazénech o objemu až do 100 m3 (v závislosti na daném modelu). Režim super chlorace (chlór-šok), ruční regulace výroby Cl v %, hlídání hladiny vody v cele senzorem plynu, snížení produkce chlóru při detekci automatického krytu bazénu (lamely od BWT).

Tabletová sůl BWT (25 kg) - Ultračistá bazénová tabletová sůl od společnosti BWT s obsahem NaCl 99,9%. Jedna tableta má hmotnost 20 g, balení váží 25 kg.

Dávkovací panel DUAL MP + REG (set)  nebo Dávkovací panel DUAL ME + REG (set) - Zařízení pro regulaci elektrolýzy slané vody. Oba dávkovací panely jsou vybaveny zásuvkou, do které se zapojí solinátor. Dávkovač zapíná solinátor pouze v okamžiku, kdy je potřeba vyrábět chlór a díky tomu nedochází k nežádoucí nadměrné produkci chlóru. Bez této regulace by byl elektrolyzér v provozu nepřetržitě a museli byste jeho chod hlídat ručně, což nedoporučujeme.

 

Zmíněné dávkovací panely kromě regulace solinátoru mohou dávkovat pH+ nebo pH-. Pro automatické dávkovače chemie vždy používejte pouze speciální chemii, která je k tomu určená. Na našem e-shopu můžete zakoupit Benamin pH Minus (22 kg) i Benamin pH Plus (25 kg)

 

Jak a kdy se dávkuje sůl?

Na našem e-shopu můžete zakoupit vysoce kvalitní tabletovou sůl od společnosti BWT

Ideální rozmezí pro salinitu je 3,5 až 4 g/l, jinými slovy na každý 1 m3 bazénové vody budete potřebovat mezi 3,5 – 4 kg tabletové soli. Tabletová sůl můžete aplikovat přímo do bazénu.

Aplikace se provádí zpravidla při zahájení bazénové sezóny a potom při každém dalším dopouštění bazénové vody, aby byla udržena optimální koncentrace soli.

Vše, co byste měli vědět o slané vodě v bazénu

 

Jaké další příslušenství doporučujeme?

Solární plachta - Bazén zakrývejte vždy, když se nekoupete. Solární plachty chrání vodu před nečistotami, minimalizují odpařování vody i bazénové chemie a přispívají k ohřevu vody. Skvěle se tak hodí pro hlavní koupací sezónu. 

Pro snadnou manipulaci se solární plachtou Naviják solární plachty. Nebudete muset trávit čas ručním skládáním plachty a hledáním místa na její následné uložení. Ušetříte tak čas i místo.

Krycí plachta pro zakrytí bazénu mimo hlavní koupací sezónu, v případě špatného počasí nebo například dovolené. Kvalitní materiály odolné vůči mechanickému poškození a povětrnostním vlivům. Vhodné i pro zazimování bazénů.

Solární sprcha - Poskytne vám nejen příjemné osvěžení v horkém letním dni, ale také pomůže udržet bazénovou vodu v nejlepší kvalitě. Díky tomu, že se před vstupem do bazénu osprchujete omezíte množství nečistot, které se dostanou do bazénu. 

Bazénový robotický vysavač BWT COSMY – Nejprodávanější vysavače z naší nabídky. Jsou praktické, chytře navržené, uživatelsky příjemné a snadno se ovládají. Vynikají vysokým výkonem, nízkou hmotností a kompaktními rozměry.

 

Vše, co byste měli vědět o slané vodě v bazénu

Jsou i další způsoby pro úpravu bazénové vody, které jsou šetrné pro citlivou pokožku?


Pokud máte vy nebo vaše děti citlivou pokožku zvažte i jiné typy úpravy vody, než pouze slanou vodu (relativně vysoká počáteční investice, nutnost dávkovat sůl). 

Na našem e-shopu nabízíme i bezchlorovou chemii, která dosahuje stejně dobrých výsledků jako chlorová chemie. Veškerou bezchlorovou chemii nabízíme v tekuté formě a pokud bychom vám mohli jeden produkt doporučit, tak to určitě bude NOCLOR Aktivní kyslíkhypoalergenní tekutý přípravek bez chlóru na bázi aktivního kyslíku s trojím účinkem: dezinfekce, potlačení růstu řas a projasnění bazénové vody. Je šetrný k životnímu prostředí a nezpůsobuje podráždění očí, pokožky a vlasů.

 

Nenašli jste odpovědi na vaše dotazy? Neváhejte se na nás obrátit na info@swimi.cz, poradíme vám s výběrem bazénu, bazénového příslušenství i bazénové chemie.